Méregtelenítő – Gyomorvédő SZENTPÁL FŐZET

3.200 Ft

Igazi Édesgyökér – Glycyrrhiza glabra,
Orvosi Zsálya – Salvia officinalis
Zsenge Fehér Fűzfa kéregSalix alba
és Sárkányvér – Sangre de Drago -Croton lechleri

A Tradicionális tea Speciális dupla aromazárós dobozban

40 g

A fennmaradt leírások szerint maga Szent Pál találta ki, ezt a főzetet / teát.

Az összetevők kiterjedt listáján édesgyökér, zsálya, fűzfa és sárkányvér is szerepelt. A kormoránvért és a Mandragórát mint mérgező növényt kihagytuk természetesen a receptből.
De az összetevők többségének tradicionálisan is komoly gyógyászati értéke van, ezeket tettük hát a dobozba.

Elfogyott

Leírás

A Szent Pál Főzet összetevői
Igazi édesgyökér Zsenge Fűzfa kéreg – Salix Alba-Orvosi Zsálya- Sárkányvér

 

Édesgyökér – Igazi édesgyökér Glycyrrhiza glabra

A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom-görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják.

Zsálya, – orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Ennek a gyógyfűnek a botanikai neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered, ami arra utal, hogy a zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít. Az ókori görögök és rómaiak -a rozmaringhoz hasonlóan – tartósításra használták, de hamarosan a gyógyászatban is rangos helyet szerzett magának. A görög Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.

A római Pilius kígyóharapás, bélféreg, epilepszia, mellkasi bántalmak ellen és amenstruáció serkentésére egyaránt javasolta. A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, hogy a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghoszszabbítható. A keresztes hadjáratok után földöntúlinak hitt hatalma Európában is megjelent: “Miért halna meg az ember, ki a kertjében zsályát termel?”, “Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni”.

A középkori franciák a “minden jó” névvel illették, és Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertben zsályát is termesszenek. Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték el.

Az elmúlt századokban az európai orvosok gyakran alkalmazták a gyógynövények borban való főzeteként, például szájápolásra és torokfájásra. Az orvosi zsálya levele az illóolajon kívül gyantát, viaszt, különböző savakat és ösztrogénhatású anyagokat tartalmaz.

Az orvosi zsálya gyógyászati felhasználása

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. Elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Gyomorvédő.  Egyes országokban ezért is nevezik növényi akszpirinnek. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket. A gyógytea jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

 

Zsenge Fűzfa kéreg – Salix Alba vagyis a fűzfakéreg egy igazi csodaszer mivel csökkenthető vele a láz és a gyulladások is , méregtelenítő hatású.

Már az ókorban is használták mégpedig akkor is tea formájában. Akkor még nem is sejtette senki, hogy később ez lesz az akszpirin egyik alapanyaga. Amerikában már évszázadokkal ezelőtt nagyon népszerű orvosság volt. Enyhítették vele a gyulladásokat, a lázat és a megfázás tüneteit és képes volt enyhíteni.

A fűzfakéreg tea hatása erős gyulladáscsökkentő és lehet alkalmazni ízületi fájdalomra is, ezt már fentebb említettük azonban ezenkívül még hatásos lehet a láz és a megfázás tüneteinek enyhítésében is, azonban gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása láz esetén. A fűzfakéreg tea gyógyhatása nem merül ki ennyiben, ugyanis a régi időkben sikeresen alkalmazták köszvény, bélhurut és másnaposságra is. Képes méregteleníteni a májat, de alkalmazható még zsírmáj és lépproblémák esetén.

Több aktív hatóanyag is található a fűzfakéregben mint a szalicin, katechin, csersav, gyanta, enzimek és oxalát is.

A Sárkány Vére – Sangre de Drago

Ez egyáltalán nem vér, és biztosan nem egy mitikus vadállattól származik! Hanem egy fa nedve, gyantája. Több fa is hoz „sárkányvért” mi a Sangre de Drago – A Sárkány Vére fát választottuk.

Ez a Sangre de Drago azaz a Croton lechleri fa élénkvörös gyantája – Feltűnő, lekerekített koronájának köszönhetően úgy néz ki, mint egy túlméretezett gomba. A sárkányvérfa levelei szép szív alakúak, szőlőszerű virágai intenzív borostyán színűek. A fehéres szürke, erősen foltos fakéreg a platánokra emlékeztet, de a fa különlegessége a belsejében rejlik: Ha a kérget megkarcolják vagy lekaparják, borvörös, enyhén habzó nedv folyik ki, mintha a fa vérezne.

A modern kutatások kimutatták, hogy antiszeptikus, antibiotikus, vírusellenes és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és a világ egyes részein még használják a vérhas elleni szerként. Erős méregtelenítő hatású.

Az egyik legkiválóbb immunerősítő, erős baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Gyógyítja a léguti megbetegedéseket, sebeket, gyulladásokat

Elkészítése:

A Méregtelenítő, Gyomorvédő Szentpál főzet teakeveréket 1 liter vízben főzzünk fel 1 evőkanál mennyiséggel. 15 percig főzzük , és utána állni hagyni, egészen addig, amíg ki nem hűl, majd átszűrni!

Az tea elkészítéséhez szükséges idő alatt egyensúlyba kerülnek az értékes, kiváló minőségű anyagok.
A tea elkészítéséhez ajánlott üveg, porcelán, vagy rozsdamentes edényt használni.
Műanyagszűrőt használjunk.
Hűtve is fogyaszthatjuk. Naponta maximum 2 csésze ( 2x 2,5dl) az ajánlott.

Tárolás: Felbontás után gyermekektől elzárva, száraz, hűvös helyen, az aromazáró dobozba visszazárva tárolandó.