drsarkanykepetrendkiegeszitokrol400x400

Dr. Sárkány Ferenc a táplálék kiegészítő ipar hiénáiról, átverésekről

Dr. Sárkány Ferenc „professzor” úrral a Templomos Csepp laboratóriumi kutatásának vezetőjével, főgyógyszerészével beszélgettünk pályájáról, és a táplálék kiegészítő ipar hiénáiról az átverések garmadájáról.

Dr Sárkány táplálék és a kiegészítő

Dr. Sárkány Ferenc kutató gyógyszerész és Puskás Attila Sándor templomos történész kutatóval folyó munka a levéltárak, helyszíni vizsgálatok, gyógyfüvek keleti és nyugati szakértőinek közös munkájának köszönhetően elkészült a modern Elíxir Of Jerusalem a Templomos Rend gyógyítói által használt szer modern változata a Templomos Csepp.

Dr. Sárkány Ferenc gyógyszerésszel a Byorigin Pharma vezető főgyógyszerészével beszélgettünk:

Doktor úr hogyan és miért lettél éppen gyógyszerész?

Már egészen kisgyermekkorom óta izgat a világ, az ember, a természet működése. Emlékszem, hogy mindent szétszedtem, hogy megnézzem mitől és hogyan működik. Kíváncsiságomnak általában az asztali órák és a villanyvasutak estek áldozatul. Szerencsere ez utóbbiakat az édesapám és a nagyapám mindig összerakták. Az órák nem voltak ilyen szerencsések. Valószínű, ha korábban születek akkor alkimista lettem volna!?

„Későn érő” típus vagyok, ezért az érettségi után szakmát tanultam s közel 10 évig elektronikai műszerészként dolgoztam egy katonai rádió és lokátor állomásokat gyártó vállalatnál. Itt rengeteget tanultam az elektronikáról a rádió és mikrohullámokról, azaz az elektromágneses spektrumról. Úgy nézett ki, hogy villamosmérnök leszek, de túl szűknek éreztem a tudományteret, mással is szerettem volna foglalkozni, az elektronikán kívül.

Ezért, körülnéztem melyik az a felsőoktatási intézmény, ahol a természettudományok széles spektrumát oktatják. Így találtam rá a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára, ahol Gyógyszerész Doktori diplomát szereztem.

Mivel foglalkoztál az egyetem elvégzése után?

Pályámat tudományos munkatársként egy amerikai gyógyszergyár Magyarországi leányvállalatánál kezdtem és ezzel párhuzamosan a SOTE Közegészségügyi és Járványtani Intézetében víruskutatással foglalkoztam.

Hogyan kerültél kapcsolatba a közvetlen betegellátással?

A kétezres évek elején megnyitottam saját gyógyszertáramat és ekkor kezdtem el foglalkozni tüzetesebben a természetes gyógymódokkal, hatóanyagokkal. Rendszeresen fogadtam betegeimet gyógyszertáramban, ahol a konzultációk alkalmával természetes hatóanyagokat, gyógymódokat, gyógynövényeket ajánlottam panaszaikra a szintetikus gyógyszerek kiváltása érdekében.

Miért fejezted be gyógyszertári munkádat?

Ennek a kíváncsiságom az oka. Egyre inkább belemélyedtem a természetes anyagok kutatásába és a természetes gyógymódokba. 2011-ben megalapítottam új vállalkozásomat, amelyben étrend-kiegészítők fejlesztésével, gyártásával és kutatásával foglalkozom. Közben természetgyógyászati szakvizsgát szereztem és második gyógyszerészi szakvizsgám mellet minőségügyi mérnöki diplomát szereztem a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán.

Akkor most mérnök, gyógyszerész és természetgyógyász is vagy?

Tulajdonképpen igen. A gyógyszerészi diploma mellé szükséges volt, hogy más szempontból is rálátásom legyen az emberi szervezet működésére, és erre az integratív medicína ismerete és gyakorlata feltétlenül szükséges. A mérnöki képesítés egy másfajta szemléletet ad a természet törvényeinek megismerése érdekében.

Említetted, hogy étrend-kiegészítők fejlesztésével foglalkozol. Nem áll ez messze a gyógyszerészettől?

Nem, sőt! Nagyon is közel áll hozzá! Miből állnak az étrend-kiegészítők a táplálék kiegészítő? Ha megnézzük az étrend-kiegészítőket azt látjuk, hogy ezek tabletták, kapszulák, oldatok, cseppek stb. ….
Az előbb felsorolt dolgok tulajdonképpen gyógyszerformák. Gyógyszerformák készítése alapos felkészülést, szakértelmet igénylő munka. Egy tabletta vagy kapszula, oldat, csepp attól nem lesz jó, hogy egy edényben összekeverjük az anyagokat és már kész is! Ami így készül az a bográcsgulyás! Ami finom, de nem gyógyító készítmény! Na, jó lehet, az éhséget időlegesen megszünteti, de azért nem gyógyítja a gyomorproblémákat!

Sok táplálék kiegészítő valójában gyógyszer forma?

Igen, és egy gyógyszerforma elkészítése függetlenül a hatóanyagtól vagy biológiailag aktív anyagtól csak ismételni tudom, nagy szakértelmet igénylő folyamat. Gyógyszerforma előállítást az orvostudományi egyetemek gyógyszerésztudományi karain oktatják a hallgatóknak 5 éven keresztül! A nem kellő szakértelemmel elkészített gyógyszerformák vagy étrend-kiegészítők nem fogják betölteni szerepüket. Sajnos ezek minősége és ártalmatlanága is kérdéses!

táplálék kiegészítő

Ismerni kell a felhasznált anyagok biológia hatásait nemcsak a hatóanyagok tekintetében, hanem a segédanyagok estében is. Sajnos találkoztam nem szakember által összeállított olyan receptúrával, amely potenciálisan súlyos egészségkárosodást hordozott magában a felhasznált segédanyagok, oldószerek, emulgeálószerek, stb.. miatt !

 A szakembereknek – és itt elsősorban a gyógyszerészekre gondolok, mert ők rendelkeznek azzal a széleskörű átfogó tudással a hatóanyagok, segédanyagok, kísérőanyagok tekintetében – nagyon nagy a felelősségük abban, hogy az általuk elkészített étrend-kiegészítők minden szempontból az egészség megőrzését, betegségek megelőzését és a jó életminőséget szolgálják!

Nincs semmilyen szabályozás?

Sajnos az étrend-kiegészítők tekintetében jelenleg nincs semmiféle szabályozás, bárki készíthet, forgalmazhat mindenféle szakértelem és szakképesítés nélkül étrend-kiegészítőket ..

Bárki felcsaphat étrend-kiegészítő gyártónak, boldog, boldogtalan  készíthet étrend-kiegészítőket.
Igy készít a postás, a patkoló kovács, a kazán mérnők, az üstfoltozó is. De ki tudja. mi készül így és milyen rövid ,vagy hosszú távú hatásai lesznek egészségügyi szempontból?  Sajnos ezek minősége és ártalmatlanága is kérdéses!

Sokszor állítanak a készítményekről olyat, ami nem igaz és gyakran félrevezetik a vásárlókat!
Igy nem csak a pénzüktől szabadítják meg szegény áldozatokat, hanem akár egészségükre ártalmas dolog is juthatnak a szervezetükbe! Egy szónak is száz a vége, átverés klasszikus esete, amit sokan tesznek étrend vagy táplálék kiegészítő címszó alatt. Tisztelet a kivételeknek!

Gyógyszerészdoktori szakképesítésemnek, 30 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően az általam és munkatársaim által fejlesztett, készített étrend-kiegészítők, amelyek tulajdonképpen gyógyszerformák (mint pl.: kapszulák, tabletták, porok, oldatok, cseppek, gélek, krémek, kenőcsök……) szakszerűen és a gyógyszerészi szakma szabályai szerint készülnek, ezért a termékek, amelyek a Dr.Sárkány márkanevet és/vagy Dr.Sárkány logot viselik – biztonságosak, hatékonyak, megbízhatóak.

A Dr.Sárkány márkanevet és/vagy logot viselő termékek közös jellemzője:

táplálék kiegészítő
Dr.Sárkány – szakértelem – felelősség – minőség –

Dr. Sárkány Ferenc Education University of PécsUniversity of Pécs Semmelweis EgyetemSemmelweis Egyetem Doctor of Pharmacy (PharmD)Pharmacy Semmelweis EgyetemSemmelweis Egyetem Doctor of Pharmacy (Pharm.D.)Quality Assurance Pharmasist.
Szerző, fotó : csodapatika.com

A Cikket a Csodapatika a Templomos Csepp forgalmazója támogatta.  , A TEMPLOMOS CSEPP oldala

További cikkek :
Templomos Életmód -Diéta
Egynyári Üröm -Tízezrével öli a rákos sejteket
Artemisia Annua Anti Covid
A templomos háromszög a titkok őrzője – Tomar
Cikkek a Csodapatikán
Csodapatika Facebook oldala

Comments are closed.