kutatastempfa

A Templomos lovagok városának gyógyító titkai

Egy csodálatos völgyben, egy gyönyörű tó partján, hegyek oldalában létezik egy Templomos város, gazdaság I. Oroszlánszívű Richárd szentföldi hadjárata óta.
Phoenix elhagyott faluja (A főnix a feltámadás és az örök élet jelképe),
mely települést a középkorban Commandaria Della Finicha – azaz a Vég – a befejezés, a végső parancsnokságaként jegyzetek le a krónikák.

Lemenő nap a Templomos faluban

I. Oroszlánszívű Richárd, 1191-ben elfoglalta Ciprust, miután legyőzte a bizánciakat, átadta a szigetet a templomos lovagoknak. A lovagok, akiknek Nicosiában volt a főhadiszállása Mesaoria síkságának ellenőrzése érdekében e helyet erősítették meg és óriási önellátó és kereskedelmi gazdaságot építettek ki.

Az utolsó Jeruzsálemi király Lusignai Guido aki Ciprus uraként uralkodott és dinasztiája egészen 1489-ig fennállt a szigeten (1192-1489) a települést Commandaria Della Finicha néven jegyezték – (a Vég, a befejezés parancsnoksága).
A település egészen 1974-ig lakott volt, a ciprusi háború idején néptelenedett el, azóta is elhagyatottan áll. Utak nem vezetnek ide, autóval, egyéb közlekedési eszközzel megközelíthetetlen, csak egy hegyi, elhanyagolt gyalogúton juthatunk el a helyre.

A Templomosok völgye önmagában egy varászlatos hely, a szó szó szoros értelmében. A völgynek és romvárosnak olyan egyedi aurája, rezgése van, a “hallható csenddel” egyetemben , hogy az önmagában gyógyító, feltöltő hatással bír. Egyszerűen érezhetően “kicseréli az embert!” A csend önmagában is gyógyító, bizonyítottan csökkenti a stressz hormonokat. Adjunk magunknak minimum heti egy-két alkalommal 2-3 óra „csendet”. Ez lehet otthoni egyedüli meditáció, lehet a természetben, minden zajtól távol egy nagy séta, vagy jobb időben csak kifeküdni egy csendes rétre , vagy csak leülni egy köre a semmi “közepén” és „kikapcsolni”. A lényeg a „csend”.

Magányos bibliai „Tabor” fa a templomos romokkal a háttérben

Észak és Dél Cipruson folytatott kutatásaink során számtalan ritka gyógynövénnyel találkoztunk. Rengeteg új tapasztalatra tettünk szert a tradicionális gyógyítás területén. Számos kolostort, szent helyet, különleges tájegységet és embert ismerhettünk meg, új tapasztalatainkat természetesen a jövőben felhasználjuk és megosztjuk, mivel a gyógynövények és a tradicionális gyógyítás közkincs.

Aki keres talál mondás még mindig igaz -Puskás A. Sándor Templomos kutató

Az embertől elzárt, háborítatlan és különleges, egyedi flórával rendelkező  Asprokremmos völgy a Templomosok völgye nem csak csodálatos történelmi helyet rejt, hanem számos különleges gyógynövény is felfedezhető itt.

A Templomos lovagok gazdasága körül figyelemreméltó sokszínűsége tárult elénk a gyógynövényeknek. Dacára annak, hogy igen száraz, akár kicsit kietlennek is tűnhet a táj. Több tucat gyógynövényt azonosítottunk a volt gazdaság területén ebből párat bemutatunk most ezen cikkben:

Drimia Numidica

Drimia Numidica a Templomos völgyben

A Drimia Numidia növények az Asparagaceae családjába (korábban a Hyacintaceae családjába) tartozó hagymás növények, és jellegzetes,egyedi, erőteljes gyógynövények.
Afrika, Ázsia és Európa környező szavannaterületein honos. Gumója körte alakú, hagymaszerű, pikkelyes hagyma, amely akár 30 cm átmérőjűre is megnőhet, és a talaj felszíne alatt található

 Az ókor óta, több mint 2000 éve hagyományosan különféle betegségek gyógyítására használják. Afrikába leghíresebb és leghasznosabb gyógynövényei között ismerték el. Hagyományosan a növényeket különféle betegségek, például vízkór, légúti betegségek, csont- és ízületi szövődmények, bőrbetegségek, epilepszia és rák kezelésére használják. Számos tanulmány számolt be biológiai tulajdonságokról, például vírusellenes, antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló, immunmoduláló és rákellenes hatásairól.

A Drimia fajok jól ismertek a hagyományos gyógynövénygyógyászatban, és különböző betegségek, például gyomorfájdalmak, hasi fájdalmak, hátfájás és magas vérnyomás kezelésére, valamint erős vértisztítóként használják. Használatával óvatosan kell bánni, túladagolás esetén mérgezést okozhat, csak szakember, gyógyszerész felügyeletével fogyasszuk.

A Drimia fajok kiemelten fontos szerepet játszanak az új bioaktív vegyületek felkutatásában!


Thymbra capitata

Virágzó Thymbra

A Thymbra capitata fás szárú növény, amely a Földközi-tenger térségében és Törökországban őshonos, ismertebb nevén tobozfejű kakukkfű, perzsa-izsóp.
Az Euro + Med növénybázis szerint a Thymbra capitata (L.) Reichenb. fil . egy törpecserje. A Coridothymus monospecifikus nemzetség egyetlen tagja!

A növényeket hagyományosan, különböző formákban, a neolitikum kora óta használják betegségek kezelésére . Különböző populációk natív flórát használtak a készítmények előállításához, amelyek hatékonyak a különböző betegségek és állapotok gyógyításában A Ciprus, Kréta és Karpathos florisztikai régiója ilyen példa, hiszen evolúciós története igen változatos flórát őrzött meg, több mint 2000 őshonos fajjal.
A Thymbra már Dioscorides „ De Materia Medica ” című könyvében is szerepel mint fontos gyógynövény.

A növény illóolajait összegyűjtött növényi anyagokból állítják elő, levegőn, sötétben, szobahőmérsékleten (25°C) 10 napig szárítják. Az analízishez vízgőzdesztillációt követően 1 ml illóolajat 2 ml éterrel hígítatnak, vízmentes nátrium-szulfáton szűrtik a víznyomok eltávolítására, és 4 °C-on tároltják.

A Thymbrából kivont illoolajok extra szűz olíva olajban oldva szinergikus hatást fejtett ki a vírusos felső légúti fertőzések, köztük az influenza ellen Ezenkívül egy in vitro vizsgálat kimutatta, hogy ez a kombináció figyelemre méltó közvetlen vírusellenes aktivitást mutat az influenza A/H1N1 vírustörzsek, az influenza B és a humán rhinovirus 14 (HRV14) ellen,

Bizonyos hatóanyagai már évek óta engedélyezett gyógyszerként megtalálható Németországban, bélben oldódó kapszulákban, akut és krónikus hörghurut, arcüreggyulladás, légúti fertőzések és reumás ízületi betegségek kezelésére.

Meditterán Galagonya Crataegus azarolus L.

A Crataegus azarolus egy galagonyafaj, amelyet azarol , azerole és mediterrán naspolya néven isismernek. A Földközi-tenger medencéjében őshonos, amely hasonló termőhelyeken nő, mint az európai közönséges galagonya . Vadon termesztve az azerol bőséges galagonya termést hoz, amely hasonló az európai közönséges galagonya galagonyaihoz, de annál teltebb, hatóanyagaiban kissé eltér.

 Crataegus azarolus-t már ösidők óta használják gyógyászati ​​célokra. Ezen  galagonyafaj termése és virága,  azaz azarol galagonya, szívtónusos tulajdonságaikról ismertek. Hagyományosan a gyógynövénygyógyászatban használják a szív- és érrendszer egészségének támogatására és olyan állapotok kezelésére, mint a szívgyengeség és a magas vérnyomás.

Minden kép saját fotó, jogvédelem alatt áll. Felhasználásához külön engedély szükséges.

További érdekes cikkek:

Gyógynövényeinkről
A MAGYAR TERMÉSZETGYÓGYÁSZOK SZÖVETSÉGE AJÁNLÁSA
Az altatók királynője a DORMISIUM
Szent Albertus Magnus titkai
Péntek 13 -10.13 a Templomos átok
Nicolas Flamel : Halál nem foghat rajtam , betegség ki nem kezdhet.
Mandulagomba-Isten Gombája a Templomos Cseppben
A 9 gyógyító gyűrű legendája valóság
Egynyári Üröm -Tízezrével öli a rákos sejteket
Templomos Életmód -Diéta
A templomos háromszög a titkok őrzője – Tomar
Hihetetlen középkori gyógyszerek
Top 12 Csodálatos Gyógynővény
Cikkek a Csodapatikán
Csodapatika Facebook oldala

Comments are closed.